Drainage uitleg en advies

De afvoer van een teveel aan water, ook wel drainage, kent verschillende oplossingen. Afhankelijk van de bodem en welke functie het drainagesysteem vervult, kiest u het type welke voor u geschikt is. De meest gebruikte typen drainagebuizen zijn: PP450, kokos en kaal geperforeerd. Lees hieronder meer over wanneer u welk type drainage het best inzet en hoe u uw drainage aanlegt.

Drainaige PP450

Deze harde kunststoffendrainagebuis is de meest duurzame vorm van drainage, omdat de buis tot wel 50 jaar kan blijven liggen. Het is gemaakt van gerecyclede polypropeen vezels die niet vergaan. Dit maakt Drainage PP450 geschikt voor verschillende ondergronden, bijvoorbeeld tuinen, paardenbakken of bouwgronden.

Drainage kokos

De mantel van deze drainagebuis is gemaakt van een natuurproduct: kokos. De kokosvezels verteren langzaam, waardoor de buis gemiddeld 10 jaar meegaat. Het kokos houdt zeer fijne deeltjes tegen en is geschikt voor ondergronden die snel dichtslibben, veengronden en grond met een hoge zuurgraad.

Drainage geperforeerd kaal

Deze drainagebuis bevat geen mantel, waardoor het geschikt is om te gebruiken bij chemische materialen. De buis is gemaakt van sterk PE en bevat ribbels die weerstand tegen gronddruk bieden. Wanneer u het opgevangen water wilt scheiden van gronddeeltjes, is het verstandig om deze buis zelf te omhullen met een mantel.

Veel gestelde vragen over drainage

De ruimte rondom uw drainagebuis vult u het best op met grofzand, grind of schelpen zoals GreenSand brekerszand. Hierdoor stroomt water gemakkelijk naar uw drainagesysteem. Plaats ook onder uw drainagebuis een klein laagje van dit materiaal en vul het geheel aan tot maximaal 45 cm. De toplaag vult u aan met wit zand tuinaarde of zwarte grond.

Om verstoppingen te voorkomen is het belangrijk om uw drainagebuis onder een afschot te leggen. Let er hierbij wel op dat het begin van de buis hoger ligt dan het eind van de buis, zodat het water de gewenste kant op loopt.

Voor de lengte van uw drainagesysteem geldt: hoe langer de buis, hoe beter uw drainage werkt. Een lange lengte van uw drainagebuis zorgt voor een aanzuigende werking waardoor het water goed naar de afvoer stroomt. De afvoer waar uw drainage op aansluit is bijvoorbeeld een put, sloot of vijver.

De afstand tussen drainagebuizen wordt bepaald aan de hand van de overlast die overtollig water geeft. Gemiddeld worden drainagebuizen 4 tot 7 meter uit elkaar gelegd. In een paardenbak is de afstand tussen de drainagebuizen 3 meter.

Hoe diep de drainage buis in de grond ligt is afhankelijk van de ondergrond waarin hij komt te liggen. Bij een zandgrond is de gewenste diepte voor drainage ca. 80 cm. Houd voor de zekerheid een diepte tussen de 60 cm en 90 cm aan.

Voor het aansluiten van uw drainage zijn er verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld hoe diep u de drainagebuis legt, maar ook de afstand tussen de drainagebuizen, de lengte van de buis. Hieronder leest u ons advies voor het plaatsen voor drainagebuizen en het voorkomen van verstoppingen in uw drainagebuis.

× Kan ik je helpen?