Wat is GoGreenSalt?

Alles leuk en aardig, maar wat is GoGreenSalt nou precies? Simpel gezegd: 75% steenzout en 25% greenSand olivijn. Maar wat is olivijn? De chemische formule van olivijn is (Mg,Fe)2SiO4. Als olivijn in contact komt met water begint het te reageren met CO2 uit de lucht. CO2 wordt hierbij omgezet tot kalk in een onomkeerbare reactie. Elke kilo olivijn neemt bij volledige verwering ongeveer 1.17 kilo CO2 op (Deltares ). De relatief hoge snelheid van deze reactie en de grote hoeveelheid CO2 die wordt opgenomen maakt het gesteente uniek. Dit proces, bekend als verwering, is een natuurlijk fenomeen dat de aarde al miljoenen jaren gebruikt om haar eigen CO₂-uitstoot op te ruimen.

Niet al het olivijn is hetzelfde. In zuivere transparante vorm wordt het peridot genoemd, een edelsteensoort. Dit is zeldzaam, en niet het soort wat in GoGreenSalt verwerkt is. In minder zuivere vorm is olivijngesteente niet zeldzaam. De samenstelling en de puurheid van het gesteente kan echter wel sterk verschillen per locatie waar het gemijnd wordt. Het olivijn van greenSand komt uit Spanje. Bij de mijn waar het olivijn van GoGreenSalt vandaan komt is de hoeveelheid olivijn in het gesteente erg hoog, daarnaast is de hoeveelheid nikkel onder de Europese norm en is er geen asbest aanwezig. Dit is op veel andere plekken niet zo. Elke batch greenSand olivijn wordt uitgebreid getest door greenSand en KIWA. De puurheid van olivijn is minimaal 85%.

Het volledige proces van mijnen tot gebruik van het gesteente in Nederland is vastgelegd. De klimaatimpact is vervolgens berekend doormiddel van een life cycle analysis (LCA) en beoordeeld met een MKI-score. Hieruit is een score gekomen van €-15,23. Voor een MKI-score geldt dat des te lager de score, des te lager de klimaatimpact. Een negatief getal betekend dat het gebruik van het product zelfs gunstige milieueffecten heeft. Dat is voor het olivijn van greenSand het geval. Dit resultaat is onder andere opgenomen in de Nationale Milieudatabase , wat de validiteit van het product verder erkend.

× Kan ik je helpen?